En büyük yatırım insanın kendisine yaptığı yatırımdır. Peki insan kendisine nasıl yatırım yapar? Hem arsa, kasa, kese, villa, kat, altın, dolar, euro, ev, araba dururken bir insan niçin kendisine yatırım yapmalı? Bunlardan daha önemli olan ne var ki acaba en büyük yatırım kime, neye? Aklımızı, zamanımızı, imkanlarımızı neye kullansak kaybetme ihtimali olmayan bir servete sahip oluruz? Acaba önce neye yatırım yapsak, hiç aklınıza böyle bir soru geldi mi?
Öyle bir yatırım ki hiç kaybetme ihtimali olmayan, daima kazandıran, kurdan, fondan, borsadan, virüsten, afetlerden etkilenmeyen artarak çoğalan bir yatırım. Aşağıda sıralayacağım 10 madde yatırımların en büyüklerindendir, kaybetme ihtimalimiz yok denecek kadar azdır.
1. Acilen zamanı güzel kullanmayı öğrenmeli. Bir saniyesini bile boşa harcamamalı. 24 saatin içini güzel doldurmalı, mümkünse erken yatıp, erken kalkmalı, sabah ezanından sonra uyumamalı.
2. Alışkanlıklarımız çok, öncelik kitap okumaya olsun. Okumayana dokuz hoca azdır, oku, kabirde okuyamazsın, derler. İkra, oku dinimizin ilk emri. Az da olsa her gün oku. Ayda en az bir kitap bitir. Azalt artık televizyon, akıllı telefon karşısında geçirdiğin zamanları. Eline acilen kitap al başla, çocukların senin ayak izlerini takip ediyor, onlara güzel örnek ol. Dünyanın her yerini gezme imkanımız olmayabilir, işte kitaplar bizi dünyanın her yerine götürür.
3. İnternetten sana faydalı olan, seni geliştiren, bilim adamları, din adamları, yazarlar, psikologları, sosyologları, danışmanları bul takip et. Az da olsa her gün dinle, not al. İnternet büyük bir imkan şarkıya, türküye, sinemaya, oyuna zamanının hepsini verip kendini yetiştirmemezlik yapma.
4. Bir gün fişimiz çekilince geriye hangi hoş sedamız kalacak. “Tek yazılı eseriniz mezar taşınız olmasın” derler. Bir gün ölüp gideceğiz, her gün ölüme yaklaşıyoruz, öldükten sonra hangi eserimiz kalacak dünyada, bizi nasıl anacaklar, kabrin arkası için nasıl bir projeniz var. Önü için aklımızı en iyi şekilde kullandık, peki arkası için?
5. Acilen içsel hastalıklarımızdan kurtulmamız gerekir. En büyük içsel hastalıklarımız kıskançlık, gösteriş, dedikodu, tembellik, inat, kindarlık,süi
zan, yalakalık, ikiyüzlülük, narsistlik, çıkarcılık, bencillik, hırstır. İçimiz dışımızdan en az üç kat güzel olmadan hak ve halkla ilişkimiz istenilen seviyede olmaz.
6.Asla yalan söylememeli, itibarımızı kaybetmemeli, beklentisiz yaşamalı. Allah’tan başka çok yakınımızda olsa bir şey ummamalı, kalbimizden dahi geçirmemeliyiz. Bu zamanda insanlar az bir verdiği dünyalık karşısında çok büyük beklentilere girebilirler.
Ziya Paşa:
“İnsana sadakat yaraşır görse de ikrah
Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah”
Baki :
“Baş eğmezüz edânîye dünyâ-yı dûn içün
Allâhadur tevekkülümüz i’timâdumuz”
7. Para yönetimini öğrenmeli, kazandığımız parayı başkalarına hava atmak için, gösteriş yapmak için harcamamalıyız. Tüketim çılgınlığına bir an önce son vermeliyiz. Gereksiz olduğu halde evdeki eşyaları, elimizdeki telefonları, bindiğimiz arabaları değiştirmemeliyiz. Mümkünse borçtan kurtulmalıyız. Hele hele banka borçlarından kendimizi azat etmeliyiz. Borç köleliktir. Paran varsa al, sat. Yoksa bekle, olunca al.
8. Her gün aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde edemeyiz, farklı yerleri keşfet, gez; farklı ezgi dinle, farklı yere pikniğe git, farklı gezilere git; imkanın varsa yurt dışına geziye git. En tehlikeli insan çok gezmeyen, okumayan, cahil, tembel, şikayetçi, görgüsüz, ahlaksız insandır. Aynı şeyleri yapmayı bırak, farklılaştır, değiștir, özgünleştir hayatını.
9. En büyük seçim hayatta şu üç seçimdir. Eş, iş, kaliteli arkadaş. Bu üç seçimi doğru yapmazsan, Ferdi Tayfur ve Müslüm Gürses’i çok dinlemeye devam edersin. Bu üç seçim ya cennetin ya da cehennemindir, çok dikkatli ol, uyanık ol, araştır, çabuk karar verme, uzun süreli ön araştırmadan sonra istişareli karar ver. Sonra teslim ol.
Üstad Necip Fazıl:
“Kader, beyaz kağıda sütle yazılmış yazı
elindeyse beyazdan, gel de sıyır beyazı!”
10. İç ve dış huzur, sağlık, uyumlu insani ilişkiler: Daha önce bahsettiğimiz gibi içsel kirlerden arınmak hem iç huzur hem de dış huzur veriyor. İnanan insanda stres az oluyor. Allah var, keder yok; iman, en büyük imkandır, diyor. Huzura yatırım yapan insan aynı zamanda sağlığını da korumuş oluyor.
Kanuni Sultan Süleyman:
“Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.”
En büyük yatırım insanın kendine yaptığı yatırımdır.
“Kuran oku, çünkü en güzel haberler ondadır.” der Hz Ali.
Rabbinle aranı düzelt, O ki bize dost ve yardımcıdır. Bedava, göz, kulak, güneş, gündüz verdi. Elma ağacına çamur, su, güneş, rüzgar yedirip, bize çok güzel elma veren odur. Tavuğun karnında fabrika mı var, yumurta nasıl oluyor, bir düşün. Zikret, kulluk et, tövbe et.
En büyük yatırım bir ülkedeki kaliteli insanların sayısını çoğaltmaktır. Kaliteli insan da okuyarak, araştırarak, düşünerek milletine hizmet etmelidir. Bir ülkede peynirin, zeytinin, kömürün kalitesi azalırsa ülke çok az şey kaybeder; ama bir ülkede insanın kalitesi azalır, insanlar kendilerine ilim, ahlak ve teknoloji olarak yatırım yapmazlarsa o ülke içten içe kokuşur.
Ali ALTAYLI